torsdag 29 mars 2012

Aprilväder i mars

Det väntas snöblandat regn och lägre temperaturer under helgen - för mina bebisar som står inne i värmen spelar det mindre roll, men för min vårlängtan och otålighet är det ett klart bakslag. Jag tröstar mig med att det ändå är april snart och dags att sätta nästa omgång frön i jord!


minivästhusminidrivhus

I det här fantastiskt praktiska och snygga lilla växthuset, som jag fått av min vän Malin, står nu framförallt kanelbasilika och lemonchili. Den sistnämnda sorten tog ett tag på sig att gro, men nu hoppas jag kunna använda mina egna kryddor och chilifrukter i sommar för att göra härliga grillmarinader.

I det lilla drivhuset av plast har svartögat äntligen stuckit upp stjälkar ur fröskalen, och små runda musöron vecklar ut sig lite mer för varje dag. Mer problem har jag haft med månblomman och fjäderstjärnvindan. Den första sorten har fallit offer för kattens vassa tänder och dammsugarens kraft; några av plantorna har helt enkelt blivit halshuggna, medan andra har växt sig så långa och rangliga att de fått vikskador på stammen. Jag har bundit upp dem och håller tummarna för att de klarar av att läka. Om inte får jag helt enkelt sätta fler vid nästa så-tillfälle. Då kommer jag också att plantera fler fjädervindor, eftersom endast ett av sex satta frön har grott och börjat växa. Visst bortfall får man alltid räkna med, men det känns tråkigt eftersom jag har kraftfulla spaljéer där jag gärna ser att klätterväxterna väver ett tätt och blommigt nät för såväl insynsskydd som lite skugga.
Blomstertobak, nierembergia och malva har också grott och håller på att utveckla fina små blad på de än så länge sytrådstunna stjälkarna.

Glädjande nog mår min fuchsia-stickling som jag köpte på Weibulls i stan alldeles utmärkt. Jag toppade den för knappt två veckor sedan, och det kommer massor av små nya blad i klykorna. Toppen har fått stå i ett glas vatten, men eftersom inga tecken på rotutveckling har skett så har jag nu följt rådet i odlingsboken och helt enkelt stuckit ned den i en kruka med såjord. Förhoppningsvis blir det en fuchsia till... Jag väntar med spänning!

1 kommentar:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera