söndag 20 maj 2012

MK gästar: Ghetto garden

Sommaren rycker slutligen närmre! Värmen har återvänt och verkar vara här för att stanna. Under valborgshelgen var det grillpremiär, på balkongen och med elektrisk grill visserligen, men gott blev det! Detta lilla kalas utspelade sig hos en mycket kär granne, som också har en balkong full av liv. Idag får ni läsa om vad som händer där - ett reportage från Ghetto Garden!

grillad lax
Grillad lax med asiatisk marinad.


Ghetto Garden är vänd åt motsatt håll jämfört med min Suburbian Garden, det vill säga i princip rakt österut. Ghetto Garden ligger också högre upp och mer skyddat, vänd mot ett litet skogsområde. Därför har grannen utan särskild isolering lyckats med vad jag aldrig vågat försöka mig på, nämligen att övervintra buskar. En kaprifol har överlevt den förvisso ganska milda vintern, och dvärgsyrénen ser ut att planera att stå i full blom på min födelsedag om ett par veckor, precis som det ska vara!

dvärgsyrén


Inte bara blommor kan man odla på sin balkong, utan även ätbarheter som spenat, sallad, kryddor och grönsaker. Jag är nybörjare på detta, men i Ghetto Garden har det odlats sallad förr. En rekordtidig sådd ledde till att premiärskörden den 1 maj var tunn men sprött krispig. Läckert späda salladsblad plockas här för att göra laxen sällskap.

grillad lax

Att odla blommor, örter och grönsaker tätt ihop och blandat och går utmärkt - det kan till och med vara en fördel när det gäller angrepp från skadedjur, eftersom många sådana är "spcialiserade" på en viss typ av grönska men förleds eftersom de inte riktigt hittar dit när deras favoriträtt står inklämt bland sådant som saknar intresse för dem. Så även i Ghetto Garden blomstrar det. Penséer ger färg åt ett balkonglandskap som för övrigt väntar på att resa sig och veckla ut blad och skott.

penséer
penséer

penséer

Som ni förstår har det hänt en hel massa sedan detta reportage gjordes, både i Ghetto Garden och på min egen balkong. En liten försmak på nästa rapport från Suburbian Garden: stommen till skrovet på mitt vita svävande skepp är på plats! Uppdatering kommer så snart jag hinner - för närvarande tycks tillvaron springa lite snabbare än jag... Håll ut, och minns att det blir sommar igen  i år! Klicka här för att se en konsertvideo jag filmat, där St Amanda & Luciatåget lovar detta.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar