torsdag 18 april 2013

En oskuld som drabbades av passion

Snö i det suburbana landskapet
Det har varit en mycket lång väntan på den vår som nu slutligen ser ut ha kommit för att stanna - vintern här i Stockholm har inte varit den kallaste eller strängaste jag upplevt, men en av de längsta med snö sedan 1 december och en bra bit in i april. För ett par veckor sedan började solen göra ett mer grundligt jobb, och trots att temperaturen först nu börjat stiga till vårvärme, så känns det äntligen som att vintern faktiskt är över.

Det här betyder en ny odlingssäsong och återaktivering av My Suburbian Garden! Min ursprungliga plan för året var budgettema - att försöka hålla nere kostnaderna och med små medel göra spännande förändringar. Men när frökatalogerna kom köpte jag förstås mer än jag hade tänkt mig... Något tydligt tema i fråga om färg eller form blir det inte i år. Därför ska jag försöka hålla budgettråden och lätt låta den löpa genom säsongen, med lite tips på vad man kan göra om man vill ha en levande balkong utan att plöja ned för stora summor i projektet.

Först vill jag dock servera er ett kort bokslut över säsongen 2012.
Temat vitt som snö var svårare att hålla sig till än jag hade planerat. Man skulle kunna säga att min förortsträdgård var oskulden som i slutändan drabbades av passion - livliga lila toner letade sin in bland det vita på flera håll, och med mina färgglada möbler, krukor och redskap på balkongen får man nog säga att balkongen blev ett ganska kulört trädgårdsskepp på förortsgatan.
Några växter var en besvikelse - det var ett dåligt år för slingerväxter, både jag och en odlingsvän drabbades av detta. Låg grobarhet på fröerna, taniga och svaga skott som inte började växa till ordentligt förrän i slutet av sommaren, och hård konkurrens om utrymmet i balkonglådorna ledde till att min spaljé inte alls blev så inklädd som jag hade hoppats.





Andra sorter blev det ingenting alls av - nierembergian grodde dåligt och överlevde överhuvudtaget inte utplantering, malvan likaså. Min lemonchili blev ordentliga plantor först i augusti, och trots mycken omvårdnad dog de exemplar jag försökte ta in och ge ett liv på fönsterbrädan. Luktärterna hade jag som vanligt svårt att få till - i år provar jag därför för första gången att förodla dessa inomhus, och hoppas att detta leder till mer rejäla plantor med rikare blomning.

När frösådderna sviker är det tur att man satt ut några färdiga växter, uppdrivna av proffs. Av de köpta växterna var stjärnögat den stora, positiva överraskningen som jag absolut måste ha med i år igen. Omplanterad i stor kruka på balkonggolvet, så att den kunde beskådas uppifrån, bredde den ut sig och levererade stadigt nya, vackra blommor som plirade upp mot himlen.

Stjärnögat blir förmodligen en favorit i år också












Penséer och pelargoner utgjorde också en pålitlig blommande bas för grönskan i mitt lilla paradis.

Pålitliga penséer
Professionellt uppdrivna
pelargoner håller sig fina
hela sommaren














När hösten kröp närmare var det dags att skörda de ätbara ting jag odlat - majrovorna blev inte stora men nog så goda! Morötterna var inte mycket att tala om - endast tre stycken var stora nog att ätas, och ingen av dem var större än mitt pekfinger... Morötter tar lång tid, kräver en del plats och är nog ingenting jag kommer att storsatsa på igen på en balkong. Men det är klart att varje grönsak skördad på egen täppa smakar extra ljuvligt!

Morötter och majrovan Golden Ball skördades i oktober
De gula majrovorna ser läckra ut på tallriken

Jag serverade dem med quornfilet, potatis, kokta bönor och
morötter - och en rejäl dos svampsås!

Efter höstskörden städades balkongen inför vintern - möbler och frosttåliga krukor packades in och täcktes över, och en trälår iordningställdes för de växter jag planerat att övervintra utomhus. I en stor kruka planterade jag två sorters lökar, vilka dock ännu ej tittat upp ur jorden och som jag därför befarar inte klarade vintern. Även min minirosenbuske ser ut att ha dukat under för frost och torka. Bättre ser det ut för min japanska blodlönn, som på friland tål temperaturer nedåt -25. I förgreningarna lurar små knoppar som antyder nytillväxt. Alla krukorna fick stå på en bänk närmast husväggen, isolerade med frigolit och höstlöv. Att övervintra växter ute i kruka kan vara svårt, särskilt om balkongen har ett ganska utsatt och öppet läge mot väst som min. På en mer skyddad plats åt öster eller söder kan det gå bättre - man får pröva sig fram helt enkelt.

Men även utan blommor kan man njuta av sin balkong. Till Halloween sattes min första egenhändigt skurna pumpa ut som dekoration, och från första advent tills för några veckor sedan lyste ljusslingor och kulörta lampor upp i vintermörkret.



För att förhoppningsvis få lite stadigare och yvigare plantor har jag i år satt fröer nästan en hel månad senare än förra året, samt investerat i en odlingslampa för frösådder som ger plantorna extra ljusenergi i början av deras liv. Hur det hela fortskrider får ni veta mer om framöver.

Även den här säsongen utlovas gästreportage från andra spännande trädgårdar och odlingsplatser - nästa gång tar jag er med till Val Rameh, en exotisk botanisk trädgårdspark i Menton på franska Rivieran. Missa inte det!