tisdag 4 juni 2013

Sådd, omskolning, utplantering - så får du dina växter att just växa

Att så fröer, för att driva upp, skola om och plantera ut sina egna växter är egentligen inte svårt, men precis som med allt som lever och växer och utvecklas så behöver projektet omsorg och uppmärksamhet. En växtlampa visade sig vara en mycket välgjord investering, då de späda groddarna får en rejäl dos energi och ljus som den korta dagslängden i början av svensk vår inte kan ge. 

På fröstadiet vill de flesta växter täckas med plast, för att behålla fuktighet och värme så att groningsprocessen löper lätt. Men det gäller att hålla koll, så att jorden inte antingen blir för blöt och fröerna ruttnar eller möglar, eller blir för torr så att groddarna dör av torka... Daglig tillsyn är ett måste!

De flesta groddar ska planteras om så fort de är hanterbara - detta brukar vara ungefär samtidigt som de första "riktiga" bladen syns, vilket oftast är de blad som kommer efter första bladparet. Det allra första bladparet kallas hjärtblad, och är ingenting som blomman senare behöver - om de faller av eller skadas gör det ingenting, bara växten har hunnit få riktiga blad också och rötterna är intakta.
Fröer sätts i såjord, som är luftigt sandig och näringsfattig. När växten kommer igång behöver den snart mer näring än såjorden kan ge - det är dags att skola om plantan.

Hantera babyskotten varsamt!
Niermbergior nyligen omskolade


När du skolar om plantorna bör du sätta dem ganska djupt i jorden, nästan ända ned till hjärtbladen. Många växter har nämligen en förmåga att då bilda fler rotutlöpare från den del av stjälken som hamnar under jord. Och rötterna kommer aningen längre ned i den nya krukan, vilket skyddar dem och ger den späda unga plantan stöd upptill. Om du ska plantera om växterna fler gånger, eller plantera ut dem i lådor och större krukor, brukar det gå bra att sätta små skott lite tätare än vad det står på fröpåsen - men passa på att vid omskolningen gallra bort de svagaste exemplaren för att ge mer plats och näringstillgång till de plantor som redan är på god väg att bli stora och starka. Det går också att gallra senare.

Jag brukar använda en sked för att försiktigt lyfta upp späda skott eller grupper av skott ur den lilla såkrukan. Försiktigt kan man sedan lösgöra överflödig såjord från rötterna - men här gäller det att vara försiktig så att de inte skadas! Pilla ned rotsystemet och en bit av stjälken i ny, näringsrik plantjord och vattna igenom ordentligt. Har klumpar av såjord fastnat i rötterna, kan man försiktigt doppa dem i ljummet vatten innan man sänker ned klumpen i den nya jorden. En liten pinne att göra hål i planteringsbädden med och försiktigt lirka ned rötter med är bra att ha. Den fungerar också utmärkt som hjälpmedel då man ska så fröer.
Omskolade lövkojor på tillväxt
Efter omskolning fick mina stadigare babyplantor börja sola sig på balkongen dagtid, det tar ett par dagar upp till en vecka att avhärda dem så att de klarar att stå ute även över natten. Håll dock lite koll på de nattliga temperaturerna! Och försök att ställa plantorna lite vindskyddat när de är ute - tunna stjälkar knäcks lätt en blåsig dag. De spädaste av mina plantor får stå kvar under lampa ett tag till, Nierembergior och blomstertobak är mycket små och känsliga i början och växer långsamt, så lite extra ljus innan högsommarsolen kommer ger dem en stabilare start på säsongen.

Årets slingerväxter som omskolade - här njuter de i eftermiddagssolen


Växter som ska bli rejält stora och/eller höga tar ganska lång tid på sig, och särskilt i början kan det gå långsamt. Slingerväxterna planterade jag om i 8-10 cm krukor, två exemplar i varje - optimalt sätter man bara en planta per kruka, men jag har inte så gott om plats. Efter ett par veckor hade dessa plantor sänt rötter ända till botten av krukan, och då risken för nattfrost får anses minimal fick de flytta ut på heltid.


Slingrande, klättrande växter är det jag har satsat mest på i år, då jag ännu inte övergett drömmen om att få spaljén täckt av blad och blomsterprakt. I lådor och krukor som jag hänger på spaljén har slingerväxterna fått en slutgiltig bosättning. I stora krukor kan de dela platsen med andra växter, jag har valt småblommiga kantväxter som dockkrage och niermebergia. Den limegröna krukan ska förhoppningsvis så småningom stråla i blått, med slingrande blomman för dagen av sorten Heavenly Blue och en bas av dockkragesorten Blue Star.

Framgubbar i blom
En del växter har jag inte sått från frö, utan köpt som uppdrivna,
vilket ger möjlighet att plantera ut dem så fort nätterna är frostfria. Tomater tar till exempel lång tid att så själv från frö - så en färdig, 40 cm hög tomatplanta från torghandlaren är en bra lösning. Tomaten vill ha lite djupare jord för att blomma och bära frukt, och den får absolut inte torka ut. Med dessa plantor är det också viktigt att ta reda på om de är av buskig sort eller inte - busktomater ska inte "tjuvas", medan upprättväxande sorter behöver hjälp att bli av med de små grenar och blad som utvecklas i klykorna och som bara stjäl energi från plantan utan att tillföra något.



 Fröer som kan direktsås är ofta olika sorters sommarblomster, som gror lätt i lägre temperaturer och klarar sig med det solljus som våren erbjuder. Många grönsaker kan också sås direkt på växtplatsen, såsom morötter, rovor, sallad och spenat. I mina lite djupare krukor har rader av majrovor och sallad blivit omringade av finblommiga sommarväxter som kärleksblomster. Att odla grönsaker och blommor i samma kärl går utmärkt - plantorna drar lite olika näringsämnen ur jorden och konkurrerar därför inte ut varandra, och eventuella skadedjur kan bli förvirrade då växtligheten är blandad och därför hålla sig borta. En liten planta med framgubbar - en minijordgubbe med hallonsmak - som jag köpt på postorder är en annan godbit som jag hoppas kommer ge frukt i sommar!

Ampelskära och petunia på väg att slå ut

De plantor jag köpt på postorder hade redan knoppar och ett väl utvecklat rotsystem när de anlände i postpaket. De fick efter några dagars avhärdning landa i sina bon - i min trippelampel har jag en blandning av gula sommarblommor: gräddgul verbena, honungsgula petunior och smörgula ampelskäror kommer så småningom att bilda en sky av soliga sommarblommor.

Verbenan sträcker under säsongen
ut sina armar och böjer dem över
ampelkrukans kant



Vill man ha blomsterprakt genast får man förstås köpa några helt uppdragna plantor också. Jag satsar på sorter som håller sig fina och blommar hela sommaren - i den vita ampel hänger en mix av vit, rosa och blå hänglobelia, en populär och vanlig ampelväxt som blir ett rufsigt burr av grönt och småblommigt allteftersom säsongen fortskrider.

I den turkosa ampeln har jag satt årets kanske mest distinkta blomma - den näst intill svarta petunian Satin Black.
Efter omplantering kommer städning... Jag hade tur och fick hjälp av Nelson, 1,5 år, som älskar att dammsuga.
Nu tror ni förstås att min förortsträdgård är så gott som klar för i år - men en trädgård är ett ständigt arbete, oavsett om den befinner sig på marken eller en våning upp. Vattning, putsning av gula blad och vissna blommor och tillsyn av plantorna måste göras varje dag. Och än är det många sorter som ska planteras om och ut - en djungel i juli kommer inte utan arbete. Högst på önskelistan just nu står en vattenslang som jag kan koppla till kökskranen, för att slippa bära tre-fyra vändor med tung vattenkanna varje dag, och dessutom blir det lättare att komma åt krukor som hänger högre upp eller i vinklar och vrår. 

Avslutningsvis den här gången kommer några små budgettips:
  • Använd material som du får med dig från blomsteräffaren! Hållare och stöd till ampelblommor behövs inte alltid när blommorna planterats om och ska hänga fritt - jag anpassar mina med en sax och använder som avgränsning och växtstöd direkt i jorden när jag planterar om småplantor. Här ses till exempel petuniorna få extra stöd för att orka växa ut över ampelns kant. En bricka i plast med fördjupning för flera krukor följde med förra året, då jag köpte blommor. Nu fungerar den utmärkt som ställ för omskolningsplantor - den kan enkelt bäras in och ut, samt tillåter riklig vattning då den saknar hål i botten.
  • Har en blomma eller knopp blivit skadad och måste klippas av? Använd den som dekoration inomhus! Jag har inte många sorter än som gör sig som snittblommor, men en kuvertros och ett avbrutet stjärnöga i glas blir en fin installation på middagsbordet.
  • Bortbjuden? Eller en vän som fyller år? När du skolar om plantor kanske du inte får plats med alla själv på balkongen. Plantera några exemplar att ge bort som present. 




På lördag invigs balkongen lite mer officiellt för säsongen, då det blir drinkparty och födelsedagsfirande i grönskan. Och sedan är förhoppningsvis sommarvärmen igång på allvar... Jag går i funderingar rörande ommöblering på balkongen - hur det går får ni se framöver!








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar